Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
dag mięsa wieprzowego, 10 dag łazanek, 1 marchewka (10 dag), 1 pietruszka (10 dag), 1 cebula (10 dag), 3 liście laurowe, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 suszonych śliwek, 5 suszonych gruszek, 1/2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, sól
Na podrobach, wieprzowinie i jarzynach ugotować rosół i przecedzić. Do wywaru wlać krew rozrobioną z octem i starannie roztrzepaną mąką. Dodać odrobinę cukru (czernina powinna być kwaskowata), utłuczone goździki oraz ziele angielskie i ostrożnie zagotować, żeby zupa się nie zwarzyła. Osobno ugotować suszone śliwki, gruszki oraz łazanki i włożyć do zupy. Gloger podaje, że do smaku dodawano również pieprz
dag mięsa wieprzowego, 10 dag łazanek, 1 marchewka (10 dag), 1 pietruszka (10 dag), 1 cebula (10 dag), 3 liście laurowe, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 suszonych śliwek, 5 suszonych gruszek, 1/2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, sól<br>Na podrobach, wieprzowinie i jarzynach ugotować rosół i przecedzić. Do wywaru wlać krew rozrobioną z octem i starannie roztrzepaną mąką. Dodać odrobinę cukru (czernina powinna być kwaskowata), utłuczone goździki oraz ziele angielskie i ostrożnie zagotować, żeby zupa się nie zwarzyła. Osobno ugotować suszone śliwki, gruszki oraz łazanki i włożyć do zupy. Gloger podaje, że do smaku dodawano również pieprz
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego