Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Życie
Nr: 02.03
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
kilogram mąki należy wziąć 12 żółtek, 300 g mleka, 80 g drożdży, szczyptę soli, dwie łyżki cukru i koniecznie kieliszek spirytusu. - Dzięki alkoholowi pączek nie chłonie tak dużo tłuszczu - wyjaśnia Profus. Z takich proporcji powstanie ok. 30 pączków.
Mistrz cukiernictwa nie smaży już pączków. - To zbyt proste, zajmuję się teraz przygotowywaniem bardziej skomplikowanych wyrobów - wyjaśnia. W czwartek skosztuje pączka, oczywiście nie kupionego w cukierni tylko usmażonego przez swoją mamę.
- Gdy byłem dzieckiem, nasze przygotowania do tłustego czwartku zaczynały się już w czerwcu. Wtedy wychodziłem z mamą na długie spacery, tam gdzie rosły dzikie róże. Zbieraliśmy ich płatki. Potem mama je miksowała
kilogram mąki należy wziąć 12 żółtek, 300 g mleka, 80 g drożdży, szczyptę soli, dwie łyżki cukru i koniecznie kieliszek spirytusu. - Dzięki alkoholowi pączek nie chłonie tak dużo tłuszczu - wyjaśnia Profus. Z takich proporcji powstanie ok. 30 pączków. <br>Mistrz cukiernictwa nie smaży już pączków. - To zbyt proste, zajmuję się teraz przygotowywaniem bardziej skomplikowanych wyrobów - wyjaśnia. W czwartek skosztuje pączka, oczywiście nie kupionego w cukierni tylko usmażonego przez swoją mamę. <br>- Gdy byłem dzieckiem, nasze przygotowania do tłustego czwartku zaczynały się już w czerwcu. Wtedy wychodziłem z mamą na długie spacery, tam gdzie rosły dzikie róże. Zbieraliśmy ich płatki. Potem mama je miksowała
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego