szklanki mąki pszennej, 2 szklanki cukru pudru, 3 jajka, 1 niepełna szklanka oleju (200 ml), 1 łyżka kakao, po 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów laskowych, 1 proszek do pieczenia (1,6 dag), po szczypcie mielonego cynamonu i soli; do przygotowania formy: po 1 1/2 łyżki margaryny i mąki pszennej<br><br><tit>POLEWA</><br><br>1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag), 5 łyżek śmietanki 18-procentowej<br>Jajka zmiksować z olejem, cukrem pudrem, kakao, szczyptą soli, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Nadal miksując, stopniowo wsypywać mąkę. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce do jarzyn. Dodać do ciasta wraz z rodzynkami