Typ tekstu: Książka
Autor: Brzechwa Jan
Tytuł: Miejsce dla kpiarzy
Rok powstania: 1967
początku
Dobrze oczyść, wrzuć do wrzątku,
Przepłucz, odcedź. Na to nalej
Rosół z kości. Gotuj dalej,
Gotuj dobre trzy godziny,
Do rosołu wrzuć jarzyny,
Pokrój flaki w cienkie paski,
Weź pięć deka masła z faski,
Zrumień masło z bułką tartą -
Ser do tego utrzeć warto.
Żeby flaki były lepsze,
Zrób pulpety, posyp pieprzem,
Majerankiem i pietruszką,
Jak dyktuje ci serduszko.
Dodaj imbir, dosyp soli
I na talerz kładź do woli.
By się goście czuli zdrowo,
Podaj czystą wyborową.

Pomyślałem także o tradycyjnych potrawach świątecznych. Chcecie
przyrządzić karpia w szarym sosie po polsku? Proszę, oto przepis:

Gdy się karpia już opluska,
Gdy
początku<br>Dobrze oczyść, wrzuć do wrzątku,<br>Przepłucz, odcedź. Na to nalej<br>Rosół z kości. Gotuj dalej,<br>Gotuj dobre trzy godziny,<br>Do rosołu wrzuć jarzyny,<br>Pokrój flaki w cienkie paski,<br>Weź pięć deka masła z faski,<br>Zrumień masło z bułką tartą -<br>Ser do tego utrzeć warto.<br>Żeby flaki były lepsze,<br>Zrób pulpety, posyp pieprzem,<br>Majerankiem i pietruszką,<br>Jak dyktuje ci serduszko.<br>Dodaj imbir, dosyp soli<br>I na talerz kładź do woli.<br>By się goście czuli zdrowo,<br>Podaj czystą wyborową.<br><br>Pomyślałem także o tradycyjnych potrawach świątecznych. Chcecie<br>przyrządzić karpia w szarym sosie po polsku? Proszę, oto przepis:<br><br>Gdy się karpia już opluska,<br>Gdy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego