Typ tekstu: Książka
Autor: Fereniec Jan
Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1985
potrzeb energetycznych i 6-8 zapotrzebowania na białko strawne. Natomiast w żywieniu trzody chlewnej pokrywają 35 potrzeb energetycznych i 15 zapotrzebowania na białko.
Z ziemniaków uzyskuje się około 100 produktów przemysłowych. Do najpopularniejszych należą: mączka ziemniaczana, spirytus, krochmal, frytki ziemniaczane, chipsy itp. Ziemniaki stanowią ważny element wyżywienia, takie potrawy jak pyzy, placki ziemniaczane, kluski, kopytka, ziemniaki puree trafiają na stół każdego tygodnia w domach wielu rodzin. Wartość produkowanych ziemniaków w gospodarstwach rolniczych sięga do 15 wartości produkcji globalnej ogółem i do 25 wartości produkcji roślinnej.
7.2. Dobór odmian uprawnych
Najlepsze do uprawy ziemniaków są gleby przewiewne, pulchne i przepuszczalne - średniozwięzłe
potrzeb energetycznych i 6-8 zapotrzebowania na białko strawne. Natomiast w żywieniu trzody chlewnej pokrywają 35 potrzeb energetycznych i 15 zapotrzebowania na białko.<br>Z ziemniaków uzyskuje się około 100 produktów przemysłowych. Do najpopularniejszych należą: mączka ziemniaczana, spirytus, krochmal, frytki ziemniaczane, chipsy itp. Ziemniaki stanowią ważny element wyżywienia, takie potrawy jak pyzy, placki ziemniaczane, kluski, kopytka, ziemniaki puree trafiają na stół każdego tygodnia w domach wielu rodzin. Wartość produkowanych ziemniaków w gospodarstwach rolniczych sięga do 15 wartości produkcji globalnej ogółem i do 25 wartości produkcji roślinnej.<br>&lt;tit1&gt;7.2. Dobór odmian uprawnych&lt;/&gt;<br>Najlepsze do uprawy ziemniaków są gleby przewiewne, pulchne i przepuszczalne - średniozwięzłe
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego