zalej rumem albo brandy i pozostaw n 5-10 minut. Osączone dodaj do ciasta.<br>Orzechy włoskie i laskowe - będą efektownie zdobiły wypieki, jeśli przez 5-10 minut podprażysz je w piekarniku w temp. 180 st.<br>Maszynkę do mielenia orzechów - możesz zastąpić zwykłą maszynką do mielenia mięsa.<br><gap><br>Keks świąteczny<br>Składniki:<br><gap><br>Umyte rodzynki namoczyć w rumie, osączyć, pozostałe bakalie rozdrobnić, bakalie oprószyć mąką, na sicie otrząsnąć z nadmiaru mąki, masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, bakalie i pianę z białek, ostrożnie wymieszać, podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, piec 90-100 min w temperaturze 180oC, wyjąć