dag masła, 4 dag maki, półtorej szklanki mleka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.<br>Sos pomidorowy:<br>Pól litra pomidorów w zalewie, posiekana cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 10 listków bazylii, suszony strączek peperoncini, cukier, sól<br>Zrobić sos pomidorowy. Posiekaną cebule, czosnek i peperoncini podsmażyć na oliwie. Papryczkę wyjąć, a do rondelka wlać zmiksowane pomidory. Gotować krotko na małym ogniu, dodać posiekaną bazylię, cukier i sól.<br>Sos beszmelowy przyrządzić tak jak w przepisie na <name type="prod">lasagne</> po bolońsku. Płaty makaronu ugotować w dużej ilości osolonej wody, ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na czystych, wilgotnych ściereczkach.<br>Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pokrojoną w