Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
tradycje - coraz częściej sięgali ku nowej, oświeceniowej, rzekłbym, wiedzy. Wiedzy naukowej.
Nauka szybciej teraz uwzględniała potrzeby, rosła powszechna świadomość społeczna, dotycząca także jakości życia. Wino może być lepsze i mądrzej wytwarzane. Może być smaczniejsze i zdrowsze. Już wcześniej, stwierdziwszy, że winogrona francuskie nie mają dość cukru (substancji wspólnej glukozy i sacharozy), nagminnie dosładzano moszcz, także miodem. Prowadziło to jednak do licznych nadużyć, zmieniających proporcje organoleptycznych wartości wina na rzecz jego mocy. Moc to ważna kategoria jakościowa trunku, ale przecież nie jedyna, łatwo może doprowadzić do zniekształcenia jego winnej struktury. Włosi radzą sobie bez dosładzania, francuscy konkurenci nie mogą, ale musieli rzecz
tradycje - coraz częściej sięgali ku nowej, oświeceniowej, rzekłbym, wiedzy. Wiedzy naukowej.<br> Nauka szybciej teraz uwzględniała potrzeby, rosła powszechna świadomość społeczna, dotycząca także jakości życia. Wino może być lepsze i mądrzej wytwarzane. Może być smaczniejsze i zdrowsze. Już wcześniej, stwierdziwszy, że winogrona francuskie nie mają dość cukru (substancji wspólnej glukozy i sacharozy), nagminnie dosładzano moszcz, także miodem. Prowadziło to jednak do licznych nadużyć, zmieniających proporcje organoleptycznych wartości wina na rzecz jego mocy. Moc to ważna kategoria jakościowa trunku, ale przecież nie jedyna, łatwo może doprowadzić do zniekształcenia jego winnej struktury. Włosi radzą sobie bez dosładzania, francuscy konkurenci nie mogą, ale musieli rzecz
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego