Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Pani
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1993
skórki) pokrajać w kostkę. Na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą włożyć 2 roztarte ząbki czosnku, smażyć przez chwilę, następnie dodać kostki bułki i smażyć dalej na dużym ogniu aż się zarumienią. Listki sałaty starannie wypłukać, osączyć i osuszyć w czystej ściereczce, porozdzielać na kawałki, , przełożyć do natartej ząbkiem czosnku głębokiej salaterki, wlać 8 łyżek oliwy, dokładnie wymieszać. Jajko włożyć do wrzątku, gotować przez minutę, rozbić nad sałatą, wlać sok z cytryny, dodać sardelę lub śledzia, doprawić pieprzem i utartym serem, starannie wymieszać. Wsypać grzanki, jeszcze raz zamieszać. Podawać na stół od razu.
SAŁATKA "DOLOMITY"
25 dag gotowanego mięsa (cielęciny lub kurczaka
skórki) pokrajać w kostkę. Na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą włożyć 2 roztarte ząbki czosnku, smażyć przez chwilę, następnie dodać kostki bułki i smażyć dalej na dużym ogniu aż się zarumienią. Listki sałaty starannie wypłukać, osączyć i osuszyć w czystej ściereczce, porozdzielać na kawałki, , przełożyć do natartej ząbkiem czosnku głębokiej salaterki, wlać 8 łyżek oliwy, dokładnie wymieszać. Jajko włożyć do wrzątku, gotować przez minutę, rozbić nad sałatą, wlać sok z cytryny, dodać sardelę lub śledzia, doprawić pieprzem i utartym serem, starannie wymieszać. Wsypać grzanki, jeszcze raz zamieszać. Podawać na stół od razu.<br>&lt;tit&gt;SAŁATKA "DOLOMITY"&lt;/&gt;<br>&lt;hi rend="italic"&gt;25 dag gotowanego mięsa (cielęciny lub kurczaka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego