Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć mieszanką ziołową (fot. A), ciasno owinąć w lnianą ściereczkę (fot. B) - związać sznurkiem końce ściereczki - i pozostawić na noc w lodówce. Wysoki garnek z uchami (średnica naczynia nie może być mniejsza niż długość schabu) napełnić do 1/3 wysokości wodą. Końce ściereczki, w którą zawinięty jest schab, przywiązać do uch garnka (fot. C). Schab wpuścić do środka, tak by nie dotykał wody, i przykryć garnek pokrywką. Schab gotować na parze 30 min. W razie potrzeby uzupełniać wodę w garnku. Następnie wyjąć mięso i ostudzić w ściereczce. Schab podawać pokrojony w plastry, z zimnym sosem śliwkowym, żurawinami albo
osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć mieszanką ziołową (fot. A), ciasno owinąć w lnianą ściereczkę (fot. B) - związać sznurkiem końce ściereczki - i pozostawić na noc w lodówce. Wysoki garnek z uchami (średnica naczynia nie może być mniejsza niż długość schabu) napełnić do 1/3 wysokości wodą. Końce ściereczki, w którą zawinięty jest schab, przywiązać do uch garnka (fot. C). Schab wpuścić do środka, tak by nie dotykał wody, i przykryć garnek pokrywką. Schab gotować na parze 30 min. W razie potrzeby uzupełniać wodę w garnku. Następnie wyjąć mięso i ostudzić w ściereczce. Schab podawać pokrojony w plastry, z zimnym sosem śliwkowym, żurawinami albo
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego