Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
polania klusek: 3 łyżki masła
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach w posolonej wodzie. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Cebule obrać i posiekać. Paprykę i cebulę przesmażyć na oleju, na niewielkim ogniu, tak aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła. Duszoną paprykę z cebulą wyłożyć na sito. Ziemniaki przestudzić i obrać. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i wyłożyć na stolnicę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrobić ciasto, formować wałeczki grubości kciuka i kroić na ukośne kluski - kopytka. Kluski gotować partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem
polania klusek: 3 łyżki masła<br>Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach w posolonej wodzie. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Cebule obrać i posiekać. Paprykę i cebulę przesmażyć na oleju, na niewielkim ogniu, tak aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła. Duszoną paprykę z cebulą wyłożyć na sito. Ziemniaki przestudzić i obrać. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i wyłożyć na stolnicę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrobić ciasto, formować wałeczki grubości kciuka i kroić na ukośne kluski - kopytka. Kluski gotować partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego