Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 7
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
malinowym

1,2 kg polędwicy wołowej, 4 łyżki oleju, sól; do przybrania: natka pietruszki

SOS

50 dag malin (mogą być mrożone), 3/4 szklanki oliwy, 2 łyżki octu winnego, cukier, sól, pieprz
Przygotować sos: maliny umyć, osączyć (trochę całych owoców pozostawić do przybrania), krótko zmiksować z octem i przetrzeć przez sito. Do przecieru wlewać cienkim strumieniem oliwę, ciągle mieszając. Sos doprawić solą i pieprzem, a w razie potrzeby - cukrem. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ĄC. Po upieczeniu (powinno być półkrwiste
malinowym&lt;/&gt;<br><br>1,2 kg polędwicy wołowej, 4 łyżki oleju, sól; do przybrania: natka pietruszki<br><br>&lt;tit&gt;SOS&lt;/&gt;<br><br>50 dag malin (mogą być mrożone), 3/4 szklanki oliwy, 2 łyżki octu winnego, cukier, sól, pieprz<br>Przygotować sos: maliny umyć, osączyć (trochę całych owoców pozostawić do przybrania), krótko zmiksować z octem i przetrzeć przez sito. Do przecieru wlewać cienkim strumieniem oliwę, ciągle mieszając. Sos doprawić solą i pieprzem, a w razie potrzeby - cukrem. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ĄC. Po upieczeniu (powinno być &lt;orig&gt;półkrwiste
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego