Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Morze
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1961
okrytych mięsem.
Ryba. Dorsz, śledź, szprot, turbot, halibut; karmazyn, makrela, flądra - ryba złowiona nie w jeziorze czy rzece, ale na rozległych, morskich łowiskach.
Wśród wielu przysmaków polskiej kuchni ryba morska zajmuje coraz ważniejszą pozycję. Już nie tylko śledzik w oliwie, w śmietanie, czy marynowany, ale filety dorszowe, dorsz po grecku, śledź zapiekany - dziesiątki rozmaitych przetworów i dań rybnych znalazły się w naszym menu.
Zanim ryba złowiona w rybackiej sieci znajdzie się na naszym stole musi przejść długą, dość skomplikowaną drogę. Czuwa nad tym Centralny Ośrodek Dyspozycji Zbytu, w skrócie CODZ - przedsiębiorstwo należące do Zjednoczenia Gospodarki Rybnej. CODZ przyjmuje rybę od przedsiębiorstw
okrytych mięsem. <br>Ryba. Dorsz, śledź, szprot, turbot, halibut; karmazyn, makrela, flądra - ryba złowiona nie w jeziorze czy rzece, ale na rozległych, morskich łowiskach.&lt;/intro&gt; <br>Wśród wielu przysmaków polskiej kuchni ryba morska zajmuje coraz ważniejszą pozycję. Już nie tylko śledzik w oliwie, w śmietanie, czy marynowany, ale filety dorszowe, dorsz po grecku, śledź zapiekany - dziesiątki rozmaitych przetworów i dań rybnych znalazły się w naszym menu. <br>Zanim ryba złowiona w rybackiej sieci znajdzie się na naszym stole musi przejść długą, dość skomplikowaną drogę. Czuwa nad tym Centralny Ośrodek Dyspozycji Zbytu, w skrócie CODZ - przedsiębiorstwo należące do Zjednoczenia Gospodarki Rybnej. CODZ przyjmuje rybę od przedsiębiorstw
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego