MIĘDZY SIECIĄ A PÓŁMISKIEM</tit><br><gap><br><page nr=13> <intro>Przedstawiam państwu bohaterkę: głowa, ogon, płetwy i dużo ości okrytych mięsem. <br>Ryba. Dorsz, śledź, szprot, turbot, halibut; karmazyn, makrela, flądra - ryba złowiona nie w jeziorze czy rzece, ale na rozległych, morskich łowiskach.</intro> <br>Wśród wielu przysmaków polskiej kuchni ryba morska zajmuje coraz ważniejszą pozycję. Już nie tylko śledzik w oliwie, w śmietanie, czy marynowany, ale filety dorszowe, dorsz po grecku, śledź zapiekany - dziesiątki rozmaitych przetworów i dań rybnych znalazły się w naszym menu. <br>Zanim ryba złowiona w rybackiej sieci znajdzie się na naszym stole musi przejść długą, dość skomplikowaną drogę. Czuwa nad tym Centralny Ośrodek Dyspozycji Zbytu, w