Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Poznaj swój kraj
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1993
wierzenia, ale także obrzędy i zwyczaje. Wiele z nich pielęgnuje się dzisiaj. Na szczególną uwagę zasługują trzy święta: Wigilia, Wielkanoc i Boże Ciało. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się cztery podstawowe dania: smażony karp, podawany z chlebem, zupa grochowa lub fasolowa, "moczka" - wywar z jarzyn z piernikiem, bakaliami, migdałami i śliwkami, a na deser "śliszki" - drożdżowe ciasto z makiem moczone w mleku i smażone na maśle.
Najbardziej widowiskowe są zwyczaje wielkanocne. W lany poniedziałek, przed kościołem w Pietrowicach Wielkich, zbiera się kilkudziesięciu jeźdźców. O 13-tej, przy dźwiękach dzwonów konna procesja rusza przez wieś w kierunku drewnianego kościółka św. Krzyża, stojącego
wierzenia, ale także obrzędy i zwyczaje. Wiele z nich pielęgnuje się dzisiaj. Na szczególną uwagę zasługują trzy święta: Wigilia, Wielkanoc i Boże Ciało. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się cztery podstawowe dania: smażony karp, podawany z chlebem, zupa grochowa lub fasolowa, "&lt;orig&gt;moczka&lt;/&gt;" - wywar z jarzyn z piernikiem, bakaliami, migdałami i śliwkami, a na deser "&lt;orig&gt;śliszki&lt;/&gt;" - drożdżowe ciasto z makiem moczone w mleku i smażone na maśle.<br>Najbardziej widowiskowe są zwyczaje wielkanocne. W lany poniedziałek, przed kościołem w Pietrowicach Wielkich, zbiera się kilkudziesięciu jeźdźców. O 13-tej, przy dźwiękach dzwonów konna procesja rusza przez wieś w kierunku drewnianego kościółka św. Krzyża, stojącego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego