galaretką, wstawić do lodówki. Podawać po zastygnięciu.<br>Pstrąg gotowany podawany na zimno<br><gap><br>1,5 kg pstrąga, szklanka jasnego piwa, marchewka, pietruszka, cebula, 2 listki laurowe, po 4 ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, 2 łyżek octu winnego, 4 ząbki czosnku, 3 żółtka na twardo, 2 łyżki oleju, pól łyżki gęstej słodkiej śmietanki, łyżka posiekanego koperku, 300 g pieczarek. Sól, cukier<br>Rybę umyć, sprawić, nie odcinając głowy, posolić i odstawić do lodówki. Oczyszczone warzywa, przypieczoną cebulę w łusce i przyprawy zalać szklanką wody, posolić i gotować ok. 15 minut. Wywar przecedzić, dolać piwo, zgotować, włożyć rybę i dalej gotować na wolnym ogniu