Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
i Jacek Żakowski w sprawach kuchni zachowują odrębność, obaj są zgodni co do tego, że gotowania może nauczyć się każdy... Tak samo jak innych rzeczy... Tyle że - jak dowiedli w rozmowie - czym innym jest gotowanie z nieprzymuszonej woli, czym innym zaś z obowiązku. Zdaniem Piotra Najsztuba, mistrza sztuki kulinarnej i smakosza, jeśli coś w kuchni robi się bez serca, zawsze odbije się to na potrawie: niby jest dobra, zrobiona zgodnie z wszystkimi zasadami, ale czegoś jej brakuje. I dlatego befsztyki Jacka Żakowskiego są na "przyzwoitym poziomie", podczas gdy wołowina po marynarsku przyrządzona przez Piotra Najsztuba "ma również duszę".
Magdalena Walisiak


kącik
i Jacek Żakowski w sprawach kuchni zachowują odrębność, obaj są zgodni co do tego, że gotowania może nauczyć się każdy... Tak samo jak innych rzeczy... Tyle że - jak dowiedli w rozmowie - czym innym jest gotowanie z nieprzymuszonej woli, czym innym zaś z obowiązku. Zdaniem Piotra Najsztuba, mistrza sztuki kulinarnej i smakosza, jeśli coś w kuchni robi się bez serca, zawsze odbije się to na potrawie: niby jest dobra, zrobiona zgodnie z wszystkimi zasadami, ale czegoś jej brakuje. I dlatego befsztyki Jacka Żakowskiego są na "przyzwoitym poziomie", podczas gdy wołowina po marynarsku przyrządzona przez Piotra Najsztuba "ma również duszę".<br>&lt;au&gt;Magdalena Walisiak&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art"&gt;<br>&lt;tit&gt;kącik
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego