Typ tekstu: Książka
Autor: Zarzycki Jan
Kuryszko Jan
Tytuł: Anatomia mikroskopowa zwierząt i człowieka
Rok: 1995
liściastej. W nabłonku w obrębie rowków występują kubki smakowe. U bydła brodawki liściaste nie występują.
Kubki smakowe (caliculi gustatorii) stanowią narząd smaku. Poza wrażeniami smakowymi odbierają one również wrażenia dotykowe i cieplne. U niższych kręgowców, płazów i ryb można je spotkać w obrębie skóry. U wyższych kręgowców (ptaki, ssaki) kubki smakowe występują nie tylko w brodawkach smakowych języka, lecz także w nabłonku tylnej ściany gardła, nagłośni, podniebienia miękkiego i łuków podniebienno-językowych. Kubki smakowe rozwijają się z elementów zarodkowej tkanki glejowej. Mają one rozmaity kształt u zwierząt różnych gatunków. U konia są podobne do melona, u bydła, owcy i człowieka mają
liściastej. W nabłonku w obrębie rowków występują kubki smakowe. U bydła brodawki liściaste nie występują.<br>Kubki smakowe (&lt;foreign lang="lat"&gt;caliculi gustatorii&lt;/&gt;) stanowią narząd smaku. Poza wrażeniami smakowymi odbierają one również wrażenia dotykowe i cieplne. U niższych kręgowców, płazów i ryb można je spotkać w obrębie skóry. U wyższych kręgowców (ptaki, ssaki) kubki smakowe występują nie tylko w brodawkach smakowych języka, lecz także w nabłonku tylnej ściany gardła, nagłośni, podniebienia miękkiego i łuków podniebienno-językowych. Kubki smakowe rozwijają się z elementów zarodkowej tkanki glejowej. Mają one rozmaity kształt u zwierząt różnych gatunków. U konia są podobne do melona, u bydła, owcy i człowieka mają
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego