Typ tekstu: Książka
Autor: Zarzycki Jan
Kuryszko Jan
Tytuł: Anatomia mikroskopowa zwierząt i człowieka
Rok: 1995
ma charakter mukoidu. Substancja ta wraz z mikrokosmkami daje pod mikroskopem optycznym obraz pręcików smakowych. Kubek smakowy jest unerwiony przez odgałęzienia nerwu językowo-gardłowego (n. glossopharyngeus) oraz włókna nerwowe ze zwojów autonomicznych. W obrębie zakończeń nerwowych wykazano za pomocą metod histochemicznych obecność acetylocholinoesterazy biorącej udział w przewodzeniu bodźców. W kubkach smakowych stwierdzono również wiele niespecyficznych fosfataz, co świadczy o dużej aktywności procesów metabolicznych w tych strukturach.
U ptaków zrąb błony śluzowej języka stanowi unaczyniona i unerwiona tkanka łączna włóknista, która staje się bardziej luźna w pobliżu nabłonka. Zawiera ona liczne włókna sprężyste wpływające na elastyczność języka. Błona śluzowa wytwarza wyniosłości w
ma charakter mukoidu. Substancja ta wraz z mikrokosmkami daje pod mikroskopem optycznym obraz pręcików smakowych. Kubek smakowy jest unerwiony przez odgałęzienia nerwu językowo-gardłowego (n. &lt;foreign lang="lat"&gt;glossopharyngeus&lt;/&gt;) oraz włókna nerwowe ze zwojów autonomicznych. W obrębie zakończeń nerwowych wykazano za pomocą metod histochemicznych obecność acetylocholinoesterazy biorącej udział w przewodzeniu bodźców. W kubkach smakowych stwierdzono również wiele niespecyficznych fosfataz, co świadczy o dużej aktywności procesów metabolicznych w tych strukturach.<br>U ptaków zrąb błony śluzowej języka stanowi unaczyniona i unerwiona tkanka łączna włóknista, która staje się bardziej luźna w pobliżu nabłonka. Zawiera ona liczne włókna sprężyste wpływające na elastyczność języka. Błona śluzowa wytwarza wyniosłości w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego