cebula, 2 łyżki gęstej śmietany, szczypta suszonego tymianku, 2 łyżki masła, łyżka wegety, 4 łyżki ryżu, sól, pieprz, łyżka posiekanej natki.<br>Przygotowanie:<br>* Marchewki oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Obraną cebulę posiekać i razem z marchewką podsmażyć na rozgrzanym w garnku maśle.<br>* Zalać litr wrzątku, wrzucić opłukany ryż. Doprawić do smaku szczyptą tymianku, wegetą, solą oraz pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut, aż składniki będą miękkie.<br>* Ugotowaną zupę zmiksować, wlać na talerze. Każdą porcję posypać posiekaną natką oraz ozdobić kleksem kwaśnej śmietany.<br>***<br> Składniki: 60 dag kaszanki, 70 dag kwaskowatych jabłek, cebula, 3 łyżki masła, majeranek. mielona papryka, sól, pieprz