szklanki śmietany, 3 żółtka, sól pieprz, szczypta gałki, i cukru.<br>Obrane, nieduże cebule pokrajać w grube krążki, zalać wodą, gotować 20 minut. Następnie zlać wodę, cebulę zalać śmietaną i gotować dalsze 10 minut. Następnie przetrzeć przez sito, doprawić do smaku i zaciągnąć sos żółtkami (jak w poprzednim przepisie). Sos znakomicie smakuje do ryb, drobiu i białego mięsa.<br><br><tit1>SOS KOPERKOWY</tit1><br>2 łyżki mąki, 2 łyżki masła lub margaryny Maja, pęczek koperku, 1,5 szklanki wywaru z jarzyn lub bulionu z kostek, sól, pieprz, szczypta cukru.<br>Przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić chłodnym bulionem lub wywarem z jarzyn, mieszając - zagotować, wsypując jednocześnie drobniutko pokrajany koper