Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 33
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
bardziej aromatycznie (zapach podczas uroczystego bankietu mile rozchodził się po całej sali, silnie drażniąc ośrodki smakowe), jedzą też zdecydowanie więcej owoców morza. I bardzo ostro przyprawiają. Bez chili ani rusz. Cała sztuka w jej dodawaniu sprowadza się jednak do tego, że ostrość potrawy nie zabija innych aromatów - curry, imbiru, czosnku, sosu sojowego i ostrygowego, trawy cytrynowej oraz charakterystycznego słodkawego posmaku. Do tego wszystkiego podawany jest ryż - parowany, niesolony, by złagodzić pikantność potraw.
Posiłek w Tajlandii nie składa się z tradycyjnej zupy i drugiego dania. Je się kilka potraw, stąd zapewne duża ilość rozmaitych dań, które najprościej zaliczyć można do rodziny zakąsek
bardziej aromatycznie (zapach podczas uroczystego bankietu mile rozchodził się po całej sali, silnie drażniąc ośrodki smakowe), jedzą też zdecydowanie więcej owoców morza. I bardzo ostro przyprawiają. Bez chili ani rusz. Cała sztuka w jej dodawaniu sprowadza się jednak do tego, że ostrość potrawy nie zabija innych aromatów - curry, imbiru, czosnku, sosu sojowego i ostrygowego, trawy cytrynowej oraz charakterystycznego słodkawego posmaku. Do tego wszystkiego podawany jest ryż - parowany, niesolony, by złagodzić pikantność potraw.<br>Posiłek w Tajlandii nie składa się z tradycyjnej zupy i drugiego dania. Je się kilka potraw, stąd zapewne duża ilość rozmaitych dań, które najprościej zaliczyć można do rodziny zakąsek
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego