łagodny napar zachowujący moc leczniczą.<br>Silne działanie neutralizujące zawdzięcza obecnym w niej taninom.<br>Zaś obecność sapaniny redukuje komórki tłuszczu znajdujące się we krwi. Katechiny redukują poziom cholesterolu całkowitego podnosząc poziom cholesterolu HDL co obniża ciśnienie tętnicze.<br>Kompilacja wymienionych związków zapewnia zielonej herbacie <name type="prod">HAI-KU</> właściwości antymutagenne i przeciw utleniające co spowalnia proces starzenia.<br>W jej skład wchodzą alkaloidy: teofilina, teobromina, związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, K, PP oraz liczne glikozydy flawonoidowe.<br>Obecne są liczne związki mineralne: miedź, wapń, magnez, żelazo, <br>sód, krzem, jod, fosfor, fluor, mangan.<br>Dodatkowym pozytywnym efektem spożywania <name type="prod">HAI-KU</><br>jest świeży oddech.</><br><br><div type="advert" sub="food"><br><name type="org">Sante</> znaczy Zdrowie