Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
i są bardziej polecane niż duże i dorodne.
W tym miejscu powinniśmy wiedzieć, że:
- ponieważ bakłażany, pomidory i ziemniaki są skrajnie jin, należy ich unikać, co jednak nie oznacza (jak często się uważa), że makrobiotyka zakazuje ich spożywania. A więc od czasu do czasu w niedużych ilościach możemy warzywa te spożywać. Należy jednak pamiętać, że nie powinny być spożywane "razem" - to znaczy, jeżeli zjedliśmy potrawę z ziemniaka, odmówmy sobie pomidora czy bakłażana i odwrotnie;
- grzyby są również źródłem białka i dlatego nie należy ich łączyć z produktami zwierzęcymi i nasionami roślin strączkowych;
- czosnek jest bardzo wartościową przyprawą warzywną i powinniśmy go
i są bardziej polecane niż duże i dorodne.<br>W tym miejscu powinniśmy wiedzieć, że:<br>- ponieważ bakłażany, pomidory i ziemniaki są skrajnie jin, należy ich unikać, co jednak nie oznacza (jak często się uważa), że makrobiotyka zakazuje ich spożywania. A więc od czasu do czasu w niedużych ilościach możemy warzywa te spożywać. Należy jednak pamiętać, że nie powinny być spożywane "razem" - to znaczy, jeżeli zjedliśmy potrawę z ziemniaka, odmówmy sobie pomidora czy bakłażana i odwrotnie;<br>- grzyby są również źródłem białka i dlatego nie należy ich łączyć z produktami zwierzęcymi i nasionami roślin strączkowych;<br>- czosnek jest bardzo wartościową przyprawą warzywną i powinniśmy go
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego