Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Świat i Podróże
Nr: 12
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1995
cienko przerośniętego tłuszczem (lepiej nie używać polędwicy, na ogół jest zbyt sucha); 4-5 cienkich młodych porów, pokrojonych ukośnie w cienkie słupki; kostka serka sojowego tofu (ok. 300 g), pokrojona w kostkę o boku 2,5-4 cm; 200 gramów makaronu shirataki (przezroczysty makaron ze skrobi rośliny zwanej diabli język, sprzedawany w puszkach lub opakowaniach próżniowych w sklepach z żywnością orientalną); 10-12 grzybów japońskich shiitake, najlepiej świeżych (w sklepach z żywnością orientalną można je kupić w postaci suszonej - występują często pod nazwą tongko); liście jadalnej chryzantemy (składnik o bardzo oryginalnym smaku i aromacie, raczej niedostępny w sklepach z żywnością orientalną
cienko przerośniętego tłuszczem (lepiej nie używać polędwicy, na ogół jest zbyt sucha); 4-5 cienkich młodych porów, pokrojonych ukośnie w cienkie słupki; kostka serka sojowego tofu (ok. 300 g), pokrojona w kostkę o boku 2,5-4 cm; 200 gramów makaronu <foreign>shirataki</foreign> (przezroczysty makaron ze skrobi rośliny zwanej diabli język, sprzedawany w puszkach lub opakowaniach próżniowych w sklepach z żywnością orientalną); 10-12 grzybów japońskich <foreign lang="jap">shiitake</foreign>, najlepiej świeżych (w sklepach z żywnością orientalną można je kupić w postaci suszonej - występują często pod nazwą <foreign lang="jap">tongko</foreign>); liście jadalnej chryzantemy (składnik o bardzo oryginalnym smaku i aromacie, raczej niedostępny w sklepach z żywnością orientalną
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego