Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
jako zamiennika soi w dawkach pokarmowych dla świń. Wzajemne proporcje lizyny, aminokwasów siarkowych i treoniny zasługują na szczególną uwagę, ponieważ izobiałkowe zastąpienie śruty sojowej rzepakową w mieszankach dla świń stwarza możliwość skutecznego uzupełnienia tych mieszanek syntetyczną lizyną bez dodawania syntetycznej metioniny i obawy wystąpienia niedoboru treoniny. Na zwartość lizyny w śrucie poekstrakcyjnej rzepakowej oraz jej przyswajalność duży wpływ ma technologia przerobu nasion. W Polsce w zakładach tłuszczowych powszechnie stosuje się klasyczną metodę pozyskiwania oleju, polegającą na wstępnym wytłaczaniu nasion, a następnie ekstrakcji. Ta metoda wymaga dwukrotnego zabiegu termicznego. Najpierw praży się nasiona przed ich tłoczeniem, a następnie otrzymaną śrutę poddaje się
jako zamiennika soi w dawkach pokarmowych dla świń. Wzajemne proporcje lizyny, aminokwasów siarkowych i treoniny zasługują na szczególną uwagę, ponieważ izobiałkowe zastąpienie śruty sojowej rzepakową w mieszankach dla świń stwarza możliwość skutecznego uzupełnienia tych mieszanek syntetyczną lizyną bez dodawania syntetycznej metioniny i obawy wystąpienia niedoboru treoniny. Na zwartość lizyny w śrucie poekstrakcyjnej rzepakowej oraz jej przyswajalność duży wpływ ma technologia przerobu nasion. W Polsce w zakładach tłuszczowych powszechnie stosuje się klasyczną metodę pozyskiwania oleju, polegającą na wstępnym wytłaczaniu nasion, a następnie ekstrakcji. Ta <page nr=15> metoda wymaga dwukrotnego zabiegu termicznego. Najpierw praży się nasiona przed ich tłoczeniem, a następnie otrzymaną śrutę poddaje się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego