Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
i solenie. Metodą nową, ale skuteczną tylko na okres przejściowy, jest zamrażanie.
Po odłowieniu znaczna część ryb jest zabijana i przerabiana bezpośrednio na pokładach statków rybackich. Oczywiście zużycie wody i ładunki zanieczyszczeń powstające w tym procesie nie obciążają odbiorników na lądzie. Niezależnie od stopnia przerobu ryby są zamrażane. Znaczna część surowca jest zamrażana z bezpośrednim przeznaczeniem na rynek, natomiast część podlega na lądzie obróbce uszlachetniającej.
Ryby transportowane ze statków do zakładów przetwórstwa są myte, filetowane, a następnie pozbawiane ości, kręgosłupa i skóry. Czynności te wykonywane są przez automaty. Maszyna do filetowania zużywa 1540l wody na minutę, do usuwania skóry zaś 1015l
i solenie. Metodą nową, ale skuteczną tylko na okres przejściowy, jest zamrażanie.<br>Po odłowieniu znaczna część ryb jest zabijana i przerabiana bezpośrednio na pokładach statków rybackich. Oczywiście zużycie wody i ładunki zanieczyszczeń powstające w tym procesie nie obciążają odbiorników na lądzie. Niezależnie od stopnia przerobu ryby są zamrażane. Znaczna część surowca jest zamrażana z bezpośrednim przeznaczeniem na rynek, natomiast część podlega na lądzie obróbce uszlachetniającej.<br>Ryby transportowane ze statków do zakładów przetwórstwa są myte, filetowane, a następnie pozbawiane ości, kręgosłupa i skóry. Czynności te wykonywane są przez automaty. Maszyna do filetowania zużywa 1540l wody na minutę, do usuwania skóry zaś 1015l
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego