Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
cechy win specjalnych mieszczą się przede wszystkim w zwiększonej mocy alkoholu (z wyjątkiem win szampańskich), w intensywnym zapachu i wyrazistym smaku. Można je podzielić na wina naturalne, dorabiane i aromatyzowane. Te naturalne robi się z winogron bardzo słodkich (w naturalny sposób bogatych w cukier), często podsuszanych na krzewie lub w suszarni. Niektóre chełpią się swoją szlachetną pleśnią (Botritis cinerea), jak te, z których powstaje francuskie Sauternes, niemieckie reńskie Trockenbeerenauslese, węgierski Tokaj; inne to , na przykład, słodkie rodyjskie czy włoskie Albana, Panteleria, vin santo lub francuskie vins de paille. Do win likierowych można dodać pewną ilość spirytusu, pod warunkiem jednak, że moc
cechy win specjalnych mieszczą się przede wszystkim w zwiększonej mocy alkoholu (z wyjątkiem win szampańskich), w intensywnym zapachu i wyrazistym smaku. Można je podzielić na wina naturalne, dorabiane i aromatyzowane. Te naturalne robi się z winogron bardzo słodkich (w naturalny sposób bogatych w cukier), często podsuszanych na krzewie lub w suszarni. Niektóre chełpią się swoją szlachetną pleśnią (Botritis cinerea), jak te, z których powstaje francuskie Sauternes, niemieckie reńskie Trockenbeerenauslese, węgierski Tokaj; inne to , na przykład, słodkie rodyjskie czy włoskie Albana, Panteleria, vin santo lub francuskie vins de paille. Do win likierowych można dodać pewną ilość spirytusu, pod warunkiem jednak, że moc
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego