Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fokus. Poznać i zrozumieć świat
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok wydania: 2003
stanie zebrać dziennie więcej niż 7-8 kilogramów.

Następny etap obróbki ziarna polega na wydobyciu go z czerwonego miąższu. Przez wieki stosowano tzw. metodę suchą, która polegała na suszeniu przez 2-3 tygodnie owoców w słońcu, co wymagało przewracania ich co kilka godzin na drugą stronę (teraz robią to mechaniczne suszarnie) i oczywiście bezdeszczowej pogody.

Dziś częściej stosowana jest metoda mokra. W wielkich kadziach napełnionych wodą rozmiękcza się najpierw zewnętrzną warstwę, następnie mechanicznie wydobywa ziarna, poddaje fermentacji, suszy i sortuje. Tak przygotowane ziarna są wysyłane do kraju przeznaczenia (importera). By nie straciły po drodze swoich walorów, pali się je dopiero na
stanie zebrać dziennie więcej niż 7-8 kilogramów.<br><br>Następny etap obróbki ziarna polega na wydobyciu go z czerwonego miąższu. Przez wieki stosowano tzw. metodę suchą, która polegała na suszeniu przez 2-3 tygodnie owoców w słońcu, co wymagało przewracania ich co kilka godzin na drugą stronę (teraz robią to mechaniczne suszarnie) i oczywiście bezdeszczowej pogody. <br><br>Dziś częściej stosowana jest metoda mokra. W wielkich kadziach napełnionych wodą rozmiękcza się najpierw zewnętrzną warstwę, następnie mechanicznie wydobywa ziarna, poddaje fermentacji, suszy i sortuje. Tak przygotowane ziarna są wysyłane do kraju przeznaczenia (importera). By nie straciły po drodze swoich walorów, pali się je dopiero na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego