Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
smak owocowo-drożdżowy młodziutkich win, ich lekkość i pogoda (czasem ledwie zauważalny perlaż) biorą się z nie dokończonej fermentacji lub wcześniejszego przerwania tego procesu, którego naturalne zakończenie cechuje wina dojrzałe, które się sprawdza i świętuje tysiącem degustacji, nieraz bardzo uroczystych, choć i handlowych, wiosną następnego roku. Ale zawsze ten sympatyczny szał świąteczny poprzedzony jest czasem ciężkiej pracy, czyli, jak się go określa w naszym winiarskim świecie, winifikacją.
Winifikacja to przede wszystkim cud natury. To prawda, że dokonują jej ludzie, ale korzystając z przyzwolenia zarówno praw tkwiących w przyrodzie, jak jej składników i dynamiki. Jeżeli winne grono jest bogate w przynajmniej kilkaset
smak owocowo-drożdżowy młodziutkich win, ich lekkość i pogoda (czasem ledwie zauważalny perlaż) biorą się z nie dokończonej fermentacji lub wcześniejszego przerwania tego procesu, którego naturalne zakończenie cechuje wina dojrzałe, które się sprawdza i świętuje tysiącem degustacji, nieraz bardzo uroczystych, choć i handlowych, wiosną następnego roku. Ale zawsze ten sympatyczny szał świąteczny poprzedzony jest czasem ciężkiej pracy, czyli, jak się go określa w naszym winiarskim świecie, winifikacją.<br>Winifikacja to przede wszystkim cud natury. To prawda, że dokonują jej ludzie, ale korzystając z przyzwolenia zarówno praw tkwiących w przyrodzie, jak jej składników i dynamiki. Jeżeli winne grono jest bogate w przynajmniej kilkaset
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego