z napój bogów, czekoladę wytwarza się z nasion, czyli z ziaren kakaowych.<br>Cudowna moc czekolady<br>O czekoladzie można powiedzieć, że jest "roślinnym prozakiem", gdyż poprawia nastrój. Dzieje się tak z sprawą substancji zwanej fenylotylaminą. Kiedy przedostaje się do krwioobiegu, powoduje poprawę nastroju, stymuluje pozytywną energię i wywołuje uczucia od łagodnej szczęśliwości po euforię. Poziom fenylotylaminy w naszym organizmie zwiększa się, kiedy jesteśmy zakochani. to wyjaśnia, dlaczego czujemy się tak wspaniale, zajadając dobrą czekoladę. Mleczna czekolada zawiera też dużo białka i wapnia, gorzka - magnez, żelazo i węglowodany.<br>Psychozabawa<br>Kształt i nadzienie ulubionej czekolady może być kluczem do poznania charakteru człowieka. Przekonaj się