Typ tekstu: Książka
Autor: Kieniewicz Stefan
Tytuł: Historia Polski 1795-1918
Rok wydania: 1996
Rok powstania: 1968
r.). Wiązało się to z przewrotem w technice gorzelniczej, odkąd do destylacji alkoholu zaczęto używać ciepła pary wodnej.
Około 1820 r. rozpowszechnił się w Polsce aparat gorzelniany niemieckiego systemu Pistoriusza, kilkakrotnie wydajniejszy i szybszy od kotłów dotychczasowych.
Pozwalało to przerabiać na wódkę rosnące ilości zboża, a później także kartofli.
Rząd szedł na rękę właścicielom folwarków, zarządzając likwidację gorzelni znajdujących się w miastach i otwierając gorzelniom wiejskim rynek wielkich miast, zwłaszcza Warszawy. Przede wszystkim jednak wódka, produkowana na wsi, sprzedawana była miejscowym chłopom w pańskiej karczmie. Przywilej propinacji przyznawał dziedzicowi wsi monopol produkcji i wyszynku alkoholu w jego dobrach; propinacja, wydzierżawiona karczmarzowi, była w
r.). Wiązało się to z przewrotem w technice gorzelniczej, odkąd do destylacji alkoholu zaczęto używać ciepła pary wodnej.<br>Około 1820 r. rozpowszechnił się w Polsce aparat gorzelniany niemieckiego systemu Pistoriusza, kilkakrotnie wydajniejszy i szybszy od kotłów dotychczasowych.<br>Pozwalało to przerabiać na wódkę rosnące ilości zboża, a później także kartofli.<br>Rząd szedł na rękę właścicielom folwarków, zarządzając likwidację gorzelni znajdujących się w miastach i otwierając gorzelniom wiejskim rynek wielkich miast, zwłaszcza Warszawy. Przede wszystkim jednak wódka, produkowana na wsi, sprzedawana była miejscowym chłopom w pańskiej karczmie. Przywilej propinacji przyznawał dziedzicowi wsi monopol produkcji i wyszynku alkoholu w jego dobrach; propinacja, wydzierżawiona karczmarzowi, była w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego