Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
jest wino lekkie (ok. 8 proc.) i nieklarowne. Pierwsza destylacja odbywa się w miedzianych kubłach, zwanych alembikami (moc rośnie do 25-30 proc). Po kolejnej destylacji na "voltomierzu" mamy już 62-72 proc., a to, co otrzymujemy Francuzi nazywają "wodą życia" (po francusku: eau-de-vie). By uzyskać litr tego szlachetnego płynu potrzebne jest aż dziewięć litrów wina. Teraz destylaty będą leżakowały w wielkich dębowych beczkach. Tam koniak straci na mocy 2-3 proc. alkoholu rocznie (to "część należna aniołom", jak mówią miejscowi), zyska zaś bursztynowy kolor. Finałem jest 40-45 procentowy alkohol, powstały ze wspomnianego małżeństwa destylatów.



Najdroższe i najsłynniejsze
jest wino lekkie (ok. 8 proc.) i nieklarowne. Pierwsza destylacja odbywa się w miedzianych kubłach, zwanych alembikami (moc rośnie do 25-30 proc). Po kolejnej destylacji na "voltomierzu" mamy już 62-72 proc., a to, co otrzymujemy Francuzi nazywają "wodą życia" (po francusku: eau-de-vie). By uzyskać litr tego szlachetnego płynu potrzebne jest aż dziewięć litrów wina. Teraz destylaty będą leżakowały w wielkich dębowych beczkach. Tam koniak straci na mocy 2-3 proc. alkoholu rocznie (to "część należna aniołom", jak mówią miejscowi), zyska zaś bursztynowy kolor. Finałem jest 40-45 procentowy alkohol, powstały ze wspomnianego małżeństwa destylatów. <br><br><br><br>&lt;tit1&gt;Najdroższe i najsłynniejsze
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego