pieczarki, 8 marynowanych szalotek, strąk czerwonej papryki, 4 zielone oliwki, 8 winogron, 2 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki<br>Filety namoczyć, osączyć i pokroić wzdłuż na połowę. Pieczarki podzielić na pół. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kwadraciki, oliwki wzdłuż na pół.<br>Na szpadki nadziewać zrolowane śledzie i pozostałe składniki. Olej połączyć z sokiem z cytryny i słodka papryką. Sosem polać szaszłyczki. Odstawić na godzinę do lodówki.<br>Galantynka z dorsza<br><gap> <br>1 kg filetów z dorsza, porcja włoszczyzny, cebula, sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, listek laurowy, kilka listków koperku, kilkanaście kaparów, 2 łyżki żelatyny