Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Alp - są kolebką wermutu i po dziś dzień głównym ośrodkiem produkcji najlepszych win tego typu. Kilkanaście kilometrów od Turynu rozciąga się region Asti, słynący z wybornych win Moscato d'Asti, a w malowniczych alpejskich dolinach rośnie prawdziwe bogactwo aromatycznych ziół. Naturalne składniki są więc w zasięgu ręki. Każda z firm strzeże tajemnicy produkcji wermutów. Wiadomo tylko tyle, że przefermentowany i oczyszczony moszcz z winogron dojrzewa przez jakiś czas. W tym okresie przygotowuje się ekstrakt ziołowy z przypraw i wina zmieszanego z alkoholem. Aromatyczny wyciąg dodaje się wraz z syropem cukrowym i neutralnym alkoholem do dojrzałego wina. Wermuty czerwone są dobarwiane karmelem. Po
Alp - są kolebką wermutu i po dziś dzień głównym ośrodkiem produkcji najlepszych win tego typu. Kilkanaście kilometrów od Turynu rozciąga się region Asti, słynący z wybornych win Moscato d'Asti, a w malowniczych alpejskich dolinach rośnie prawdziwe bogactwo aromatycznych ziół. Naturalne składniki są więc w zasięgu ręki. Każda z firm strzeże tajemnicy produkcji wermutów. Wiadomo tylko tyle, że przefermentowany i oczyszczony moszcz z winogron dojrzewa przez jakiś czas. W tym okresie przygotowuje się ekstrakt ziołowy z przypraw i wina zmieszanego z alkoholem. Aromatyczny wyciąg dodaje się wraz z syropem cukrowym i neutralnym alkoholem do dojrzałego wina. Wermuty czerwone są dobarwiane karmelem. Po
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego