Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
jego część do bezpośredniej konsumpcji w postaci soku lub produktu półsfermentowanego. W tym drugim przypadku trzeba zatrzymać proces fermentacyjny za pomocą, niestety, siarkowania. Niegroźne to, w tych minimalnych dozach, dla zdrowia dodatki, ale brzmią brzydko, więc łatwiej będzie nazywać ten zabieg sulfitacją. Czasami w taką sytuację wkraczamy oddziaływaniem termicznym, ale tak czy inaczej problemów do pilnego rozwiązania jest tu mnóstwo. Jak choćby usunięcie w porę gałązek kiści i skórki grona, bogatych w substancje nieraz bardzo nieodpowiednie dla przyszłego wina. Przy winifikacji moszczu musimy przecież od razu zadbać o kolor wina, i w zależności od tego, jakie ma być, białe, różowe czy czerwone, regulujemy
jego część do bezpośredniej konsumpcji w postaci soku lub produktu półsfermentowanego. W tym drugim przypadku trzeba zatrzymać proces fermentacyjny za pomocą, niestety, siarkowania. Niegroźne to, w tych minimalnych dozach, dla zdrowia dodatki, ale brzmią brzydko, więc łatwiej będzie nazywać ten zabieg sulfitacją. Czasami w taką sytuację wkraczamy oddziaływaniem termicznym, ale tak czy inaczej problemów do pilnego rozwiązania jest tu mnóstwo. Jak choćby usunięcie w porę gałązek kiści i skórki grona, bogatych w substancje nieraz bardzo nieodpowiednie dla przyszłego wina. Przy winifikacji moszczu musimy przecież od razu zadbać o kolor wina, i w zależności od tego, jakie ma być, białe, różowe czy czerwone, regulujemy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego