Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
Jakość białka określano wskaźnikiem aminokwasów egzogennych (EAAI) według Osera. Za wzorzec do wyliczeń przyjęto skład aminokwasowy białka jaja kurzego. Zawartość kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej określano metodą chromatografii gazowej na aparacie Chrom 5, produkcji czeskiej. Oznaczono także frakcje włókna według metody Van Soesta i Wine [1967]. Do określenia zawartości kwasu taninowego zastosowano metodę Tyczkowskiej [1977], natomiast kwas fitynowy oznaczono metodą Oberleasa [1971].
Glukozynolany alkenowe oznaczono w laboratorium Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Poznaniu, stosując metodę Youngsa i Wettera [1967], umożliwiającą oznaczenie progoitryny, gluconapiny i glucobrassicanapiny.

3.2. Ocena wartości pokarmowej koncentratów
Znając skład chemiczny produktów rzepakowych oraz nasion bobiku opracowano
Jakość białka określano wskaźnikiem aminokwasów egzogennych (EAAI) według Osera. Za wzorzec do wyliczeń przyjęto skład aminokwasowy białka jaja kurzego. Zawartość kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej określano metodą chromatografii gazowej na aparacie Chrom 5, produkcji czeskiej. Oznaczono także frakcje włókna według metody Van Soesta i Wine [1967]. Do określenia zawartości kwasu taninowego zastosowano metodę Tyczkowskiej [1977], natomiast kwas fitynowy oznaczono metodą Oberleasa [1971].<br>Glukozynolany alkenowe oznaczono w laboratorium Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Poznaniu, stosując metodę Youngsa &lt;page nr=28&gt; i Wettera [1967], umożliwiającą oznaczenie progoitryny, gluconapiny i glucobrassicanapiny.<br><br>&lt;tit1&gt;3.2. Ocena wartości pokarmowej koncentratów&lt;/&gt;<br>Znając skład chemiczny produktów rzepakowych oraz nasion bobiku opracowano
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego