Jest pożywny i lekko strawny. Pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę, dostarcz witamin i składników mineralnych, wnosi także spore urozmaicenie do naszej kuchni.<br>Jarskie krokieciki - dla 4 osób,<br>200 g ryżu, 3-4 marchewki, olej do smażenia, 3 żółtka, natka, sól, pieprz.<br>Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, marchewki oskrobać, zetrzeć na tarce, startą marchewkę, ryż i żółtka wyrobić na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem. Uformować krokiety. Olej rozgrzać na patelni, smażyć krokiety partiami. Odsączyć z tłuszczu. Udekorować gałązkami natki. Krokiety możemy podawać z korniszonami lub marynowanymi grzybami.<br>Zupa cytrynowa z ryżem - dla 4 osób.<br>100 g ryżu, 4 łyżeczki bulionu z