Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
z produktami rzepakowymi, ale także więcej mięsa w wyrębach podstawowych i większą powierzchnię mięśnia najdłuższego grzbietu. Natomiast Fritz i in. [1991] uzyskali mniejsze otłuszczenie tusz zwierząt oraz mniejszą powierzchnię "oka" polędwicy. Autorzy cytowanych prac, dotyczących stosowania produktów rzepakowych zarówno w żywieniu prosiąt, jak i tuczników, wykazują ich wpływ na masę tarczycy i wątroby. W miarę wzrostu udziału śruty czy nasion rzepaku w dawce pokarmowej, wzrastała również masa obydwu tych narządów.
Innym surowcem białkowym pochodzenia roślinnego, który stosuje się w żywieniu świń, najczęściej jako zamiennik śruty sojowej, są nasiona bobiku. Ze względu na stosunkowo dużą zawartość włókna surowego oraz substancji antyżywieniowych, z
z produktami rzepakowymi, ale także więcej mięsa w wyrębach podstawowych i większą powierzchnię mięśnia najdłuższego grzbietu. Natomiast Fritz i in. [1991] uzyskali mniejsze otłuszczenie tusz zwierząt oraz mniejszą powierzchnię "oka" polędwicy. Autorzy cytowanych prac, dotyczących stosowania produktów rzepakowych zarówno w żywieniu prosiąt, jak i tuczników, wykazują ich wpływ na masę tarczycy i wątroby. W miarę wzrostu udziału śruty czy nasion rzepaku w dawce pokarmowej, wzrastała również masa obydwu tych narządów.<br>Innym surowcem białkowym pochodzenia roślinnego, który stosuje się w żywieniu świń, najczęściej jako zamiennik śruty sojowej, są nasiona bobiku. Ze względu na stosunkowo dużą zawartość włókna surowego oraz substancji antyżywieniowych, z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego