Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Młody Technik
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1971
i sami mężczyźni, wzorem francuskiego mecenasa sztuki, kardynała Richelieu, specjalizują się niekiedy w trudnej sztuce gotowania. Dlatego też warto by pomyśleć o skonstruowaniu specjalnej wagi, zdatnej do używania przy wszelkiego rodzaju zabiegach kulinarnych.
Waga taka winna odznaczać się ważną cechą: mianowicie łatwością obsługi. Powinna wskazywać rzeczywistą ilość ważonego produktu bez tary, czyli bez naczynia, w którym się ów produkt znajduje, winna na przykład mieć gałkę to tarowania każdego naczynia i drugą gałkę do nastawiania na określony ciężar. Przypuśćmy, że gospodyni chce zważyć 5 dkg tłuszczu. Wówczas stawia na wadze talerzyk lub kładzie łyżkę, przekręca jedną gałkę tak długo, aż zapali się
i sami mężczyźni, wzorem francuskiego mecenasa sztuki, kardynała Richelieu, specjalizują się niekiedy w trudnej sztuce gotowania. Dlatego też warto by pomyśleć o skonstruowaniu specjalnej wagi, zdatnej do używania przy wszelkiego rodzaju zabiegach kulinarnych.<br>Waga taka winna odznaczać się ważną cechą: mianowicie łatwością obsługi. Powinna wskazywać rzeczywistą ilość ważonego produktu bez tary, czyli bez naczynia, w którym się ów produkt znajduje, winna na przykład mieć gałkę to tarowania każdego naczynia i drugą gałkę do nastawiania na określony ciężar. Przypuśćmy, że gospodyni chce zważyć 5 dkg tłuszczu. Wówczas stawia na wadze talerzyk lub kładzie łyżkę, przekręca jedną gałkę tak długo, aż zapali się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego