Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
z trzema żółtkami, dwoma łyżkami oliwy i szklanką mleka. Ubijamy trzepaczką na gładką masę i odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby ochłonęła. Następnie dodajemy do niej ziarna kukurydzy i trzy ubite białka. Delikatnie mieszamy wszystko razem. W głębokim oleju (najlepiej słonecznikowym) smażymy placki, wrzucając łyżką lub chochelką masę na gorący tłuszcz. Kiedy będą złocisto-brązowe po obu stronach, odcedzamy na papierowych ręcznikach i podajemy, na przykład z sosem z papryki. Sos przyrządzamy, tnąc na malutkie kawałeczki żółtą i czerwoną paprykę, dodając do niej drobniutko posiekaną czerwoną cebulkę, tyle oliwy z pierwszego tłoczenia, żeby wszystko pokryła, łyżkę lub więcej octu balsamicznego, sól
z trzema żółtkami, dwoma łyżkami oliwy i szklanką mleka. Ubijamy trzepaczką na gładką masę i odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby ochłonęła. Następnie dodajemy do niej ziarna kukurydzy i trzy ubite białka. Delikatnie mieszamy wszystko razem. W głębokim oleju (najlepiej słonecznikowym) smażymy placki, wrzucając łyżką lub chochelką masę na gorący tłuszcz. Kiedy będą złocisto-brązowe po obu stronach, odcedzamy na papierowych ręcznikach i podajemy, na przykład z sosem z papryki. Sos przyrządzamy, tnąc na malutkie kawałeczki żółtą i czerwoną paprykę, dodając do niej drobniutko posiekaną czerwoną cebulkę, tyle oliwy z pierwszego tłoczenia, żeby wszystko pokryła, łyżkę lub więcej octu balsamicznego, sól
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego