Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
nasienne. Z pokrojonego w grube plastry boczku lub ze słoniny wytopić tłuszcz. Wyjąć skwarki, dodać smalec i na rozgrzany tłuszcz włożyć pokrojoną w plastry cebulę. Gdy się zeszkli, zdjąć z ognia, uspokoić 1 łyżką zimnej wody i wsypać paprykę w proszku. Ta czynność wymaga uwagi, ponieważ wsypanie papryki na gorący tłuszcz może spowodować skarmelizowanie zawartego w papryce cukru i nadać potrawie gorzki smak. Leczo znowu postawić na ogniu i włożyć pokrojoną w paski paprykę. Posolić, dusić około 5 min. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki pomidory. Dla zagęszczenia potrawy włożyć 1 łyżkę przecieru pomidorowego i pokruszoną czuszkę. Znowu dusić, po czym
nasienne. Z pokrojonego w grube plastry boczku lub ze słoniny wytopić tłuszcz. Wyjąć skwarki, dodać smalec i na rozgrzany tłuszcz włożyć pokrojoną w plastry cebulę. Gdy się zeszkli, zdjąć z ognia, uspokoić 1 łyżką zimnej wody i wsypać paprykę w proszku. Ta czynność wymaga uwagi, ponieważ wsypanie papryki na gorący tłuszcz może spowodować <orig>skarmelizowanie</> zawartego w papryce cukru i nadać potrawie gorzki smak. Leczo znowu postawić na ogniu i włożyć pokrojoną w paski paprykę. Posolić, dusić około 5 min. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki pomidory. Dla zagęszczenia potrawy włożyć 1 łyżkę przecieru pomidorowego i pokruszoną czuszkę. Znowu dusić, po czym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego