Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
możliwe dzięki prawidłowemu stosunkowi produktów zwierzęcych i roślinnych. Tak zestawione produkty pomagają zachować w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Należy przypomnieć, że do produktów kwasotwórczych należą: zboża, produkty zwierzęce oraz słodycze, a więc desery. Natomiast do zasadotwórczych należą wszelkie warzywa i owoce.
Opracowane przez G. Ohsawę diety mają oczyszczać organizm z toksyn oraz przywrócić zachwiany stan równowagi organizmu.
W okresie przechodzenia z dotychczasowego sposobu odżywiania na system makrobiotyczny, czyli w tzw. okresie "przejściowym", należy stosować diety nr -3, -2, -1 i nr 1. Przechodzenie powyżej diety nr 3 powinno odbywać się ostrożnie. Wymaga to elastyczności w stosowaniu diety i umiejętności wyczuwania reakcji
możliwe dzięki prawidłowemu stosunkowi produktów zwierzęcych i roślinnych. Tak zestawione produkty pomagają zachować w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Należy przypomnieć, że do produktów kwasotwórczych należą: zboża, produkty zwierzęce oraz słodycze, a więc desery. Natomiast do zasadotwórczych należą wszelkie warzywa i owoce.<br>Opracowane przez &lt;name type="person"&gt;G. Ohsawę&lt;/&gt; diety mają oczyszczać organizm z toksyn oraz przywrócić zachwiany stan równowagi organizmu.<br>W okresie przechodzenia z dotychczasowego sposobu odżywiania na system makrobiotyczny, czyli w tzw. okresie "przejściowym", należy stosować diety nr -3, -2, -1 i nr 1. Przechodzenie powyżej diety nr 3 powinno odbywać się ostrożnie. Wymaga to elastyczności w stosowaniu diety i umiejętności wyczuwania reakcji
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego