Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
płynów w pożywieniu, ponieważ posiłki makrobiotyczne, na które składają się głównie zboża i rośliny strączkowe również zawierają spore ilości wody wchłoniętej w trakcie gotowania. Ponadto powinno się pić w odstępach nie krótszych niż 15-20 min. po posiłku. Ułatwia to prawidłowe trawienie pokarmu, ponieważ nie dochodzi do niepożądanego rozcieńczenia soków trawiennych.
Wymienione powyżej grupy produktów stanowią pożywienie podstawowe zalecane w makrobiotycznym sposobie odżywiania się. Natomiast mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jak jaja, mleko, masło i sery nie są zalecane, ale dopuszcza się je jako pożywienie uzupełniające. W zależności od potrzeb organizmu mogą być używane w ilości od 5-10% całodziennego pożywienia
płynów w pożywieniu, ponieważ posiłki makrobiotyczne, na które składają się głównie zboża i rośliny strączkowe również zawierają spore ilości wody wchłoniętej w trakcie gotowania. Ponadto powinno się pić w odstępach nie krótszych niż 15-20 min. po posiłku. Ułatwia to prawidłowe trawienie pokarmu, ponieważ nie dochodzi do niepożądanego rozcieńczenia soków trawiennych.<br>Wymienione powyżej grupy produktów stanowią pożywienie podstawowe zalecane w makrobiotycznym sposobie odżywiania się. Natomiast mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jak jaja, mleko, masło i sery nie są zalecane, ale dopuszcza się je jako pożywienie uzupełniające. W zależności od potrzeb organizmu mogą być używane w ilości od 5-10% całodziennego pożywienia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego