Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
wykorzystania paszy oraz zmniejszenia otłuszczenia tusz. Całkowite wyeliminowanie pasz pochodzenia zwierzęcego tylko nieznacznie obniżyło efekty tuczu w porównaniu z grupą kontrolną. Z kolei Chachułowa i in. [1983], stosując bobik jako zamiennik mączki rybnej w koncentratach dla tuczników, wykazali, że zastąpienie 17% mączki rybnej bobikiem nie miało ujemnego wpływu na wyniki tuczu świń. Feist i in. [1974] również są zdania, że możliwe jest zastąpienie bobikiem części lub całości mączki rybnej w koncentratach dla świń.
Koncentraty dla tuczników, w których całkowicie wyeliminowano białko zwierzęce oraz importowane śruty poekstrakcyjne stosowali Wójcik i in. [1983] wprowadzając w ich miejsce poekstrakcyjną śrutę rzepakową, śrutę z bobiku
wykorzystania paszy oraz zmniejszenia otłuszczenia tusz. Całkowite wyeliminowanie pasz pochodzenia zwierzęcego tylko nieznacznie obniżyło efekty tuczu w porównaniu z grupą kontrolną. Z kolei Chachułowa i in. [1983], stosując bobik jako zamiennik mączki rybnej w koncentratach dla tuczników, wykazali, że zastąpienie 17% mączki rybnej bobikiem nie miało ujemnego wpływu na wyniki tuczu świń. Feist i in. [1974] również są zdania, że możliwe jest zastąpienie bobikiem części lub całości mączki rybnej w koncentratach dla świń.<br>Koncentraty dla tuczników, w których całkowicie wyeliminowano białko zwierzęce oraz importowane śruty poekstrakcyjne stosowali Wójcik i in. [1983] wprowadzając w ich miejsce poekstrakcyjną śrutę rzepakową, śrutę z bobiku
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego