Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Zrozumieć lodowce
Rok: 1996
jest poparzenie ręki nad czajnikiem z wrzącą wodą: para skrapla się na skórze, wydzielając duże ilości ciepła.
Zamarzanie wody z kolei jest związane z oddawaniem otoczeniu "ciepła topnienia". To ciepło przekazane wodzie wzmaga parowanie i dlatego w czasie dużych mrozów, gdy woda zamarza, nad rzekami i zbiornikami wodnymi unoszą się tumany mgły. Gdy cząsteczki H2O przedostają się bezpośrednio z fazy stałej do gazowej, mówiąc prościej: gdy lód paruje (sublimuje), trzeba aż 2835J na wyparowanie jednego grama. Przy tym wszystkim ciepło właściwe lodu jest ponad dwukrotnie mniejsze od ciepła właściwego wody i wynosi 2,047 J/g 0C. Łatwiej więc ogrzewać lub
jest poparzenie ręki nad czajnikiem z wrzącą wodą: para skrapla się na skórze, wydzielając duże ilości ciepła.<br>Zamarzanie wody z kolei jest związane z oddawaniem otoczeniu "ciepła topnienia". To ciepło przekazane wodzie wzmaga parowanie i dlatego w czasie dużych mrozów, gdy woda zamarza, nad rzekami i zbiornikami wodnymi unoszą się tumany mgły. Gdy cząsteczki H2O przedostają się bezpośrednio z fazy stałej do gazowej, mówiąc prościej: gdy lód paruje (sublimuje), trzeba aż 2835J na wyparowanie jednego grama. Przy tym wszystkim ciepło właściwe lodu jest ponad dwukrotnie mniejsze od ciepła właściwego wody i wynosi 2,047 J/g 0C. Łatwiej więc ogrzewać lub
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego