na ćwiartki. Posolić. Usmażyć na pozostałym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor.<br>Suszone owoce zlać wrzątkiem. Osączyć. Włożyć do tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka. Dodać cynamon, ćwiartki kurczaka, goździki. Wlać śliwowicę i szklankę wody. Dusić 20 minut. Wyjąć goździki i cynamon. Posypać natką. Podawać z ziemniakami.<br>Gęś po poznańsku<br><gap><br>tuszka gęsi (ok. 2kg), 1 i 1/2 szklanki kaszy krakowskiej, białko, mała porcja włoszczyzny (bez kapusty), 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz, 1/2 szklanki jasnego piwa<br>Kule kartoflane<br>Kilogram ugotowanych i przetartych ziemniaków, szklanka mąki, łyżka masła, 2 jajka i 2 żółtka, sól, olej do smażenia<br>Tuszkę umyć, osuszyć