Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
buraków, marchwi lub pomidorów. Bardzo dobre są dipy z chudego twarożku homogenizowanego.
W letnie miesiące powinniśmy zjadać dziennie przynajmniej kilogram owoców i warzyw, najlepiej na surowo albo krótko gotowanych lub podduszonych.
Żywieniowcy zalecają również spożywanie jak największej ilości produktów mlecznych o małej zawartości tłuszczu i cukru. Pod wpływem promieni słonecznych uaktywnia się w organizmie witamina D, która zwiększa wchłanianie wapnia. Lato jest więc okazją do uzupełnienia niedoborów tego cennego składnika i przyzwyczajenia się do jedzenia nabiału. Powinny o tym pamiętać: młodzież i kobiety po czterdziestce; młodzież - z powodu gwałtownego wzrostu kości, kobiety - ze względu na zagrożenie osteoporozą. Warto zrezygnować ze słodyczy
buraków, marchwi lub pomidorów. Bardzo dobre są dipy z chudego twarożku homogenizowanego.<br>W letnie miesiące powinniśmy zjadać dziennie przynajmniej kilogram owoców i warzyw, najlepiej na surowo albo krótko gotowanych lub podduszonych.<br>Żywieniowcy zalecają również spożywanie jak największej ilości produktów mlecznych o małej zawartości tłuszczu i cukru. Pod wpływem promieni słonecznych uaktywnia się w organizmie witamina D, która zwiększa wchłanianie wapnia. Lato jest więc okazją do uzupełnienia niedoborów tego cennego składnika i przyzwyczajenia się do jedzenia nabiału. Powinny o tym pamiętać: młodzież i kobiety po czterdziestce; młodzież - z powodu gwałtownego wzrostu kości, kobiety - ze względu na zagrożenie osteoporozą. Warto zrezygnować ze słodyczy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego