Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
się ze śmietanki przez jej zakwaszenie i zmaślenie. Śmietankę zakwasza się zakwasem maślarskim w kadziach fermentacyjnych i po osiągnięciu przez nią należytego stopnia ukwaszenia wprowadza się ją do masielnicy. Po oddzieleniu maślanki masło wygniata się do uzyskania odpowiedniej zawartości wody i formuje w kostki lub pakuje do beczek. Jako produkty uboczne powstają mleko chude i maślanka.
Mleko w proszku produkuje się metoda rozpyłową. Znormalizowane, pasteryzowane i ochłodzone mleko zagęszcza się w wyparce próżniowej, a następnie suszy w wyparce rozpyłowej. Otrzymany proszek przesiewa się i pakuje. Często stosuje się dodatki smakowe.
Sery wytwarza się przez strącanie z mleka kazeiny po zaprawieniu go
się ze śmietanki przez jej zakwaszenie i zmaślenie. Śmietankę zakwasza się zakwasem maślarskim w kadziach fermentacyjnych i po osiągnięciu przez nią należytego stopnia ukwaszenia wprowadza się ją do masielnicy. Po oddzieleniu maślanki masło wygniata się do uzyskania odpowiedniej zawartości wody i formuje w kostki lub pakuje do beczek. Jako produkty uboczne powstają mleko chude i maślanka.<br>Mleko w proszku produkuje się metoda rozpyłową. Znormalizowane, pasteryzowane i ochłodzone mleko zagęszcza się w wyparce próżniowej, a następnie suszy w wyparce rozpyłowej. Otrzymany proszek przesiewa się i pakuje. Często stosuje się dodatki smakowe.<br>Sery wytwarza się przez strącanie z mleka kazeiny po zaprawieniu go
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego