IX zaopatrywano ludność w chleb, mięso, tłuszcze, a ponadto herbatę, kawę, konserwy, kakao - w miarę posiadania tych produktów w magazynach Sekcji. Ustalono, że przede wszystkim Sekcja Zaopatrywania będzie aprowizować punkty ewakuacyjne; z pierwszeństwa korzystały również schroniska zorganizowane przez Sekcję Opieki nad Matką i Dzieckiem oraz Miejskie Punkty Odżywcze, które obsługiwały uchodźców spoza Warszawy.<br>Sekcji Zaopatrywania organizowała także tanie kuchnie. Miasto zostało podzielone na okręgi, odpowiadające komisariatom policji; na czele każdego okręgu stał wyznaczony opiekun żywnościowy, mający za zadanie ustalić przy współudziale organizacji społecznych o dobroczynnych, realne potrzeby aprowizacyjne ludności ewakuowanej na terenie okręgu.<br>W związku z wzrastającymi trudnościami aprowizacyjnymi 24 IX